Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozor na vysoké teploty!!

Úpal a úžeh jsou nemoci způsobené působením vysokých teplot.

article preview

Úpal a úžeh: Příznaky, léčba a jaký je mezi nimi rozdíl

 

Úpal a úžeh jsou nemoci způsobené působením vysokých teplot. Zatímco při úžehu dochází pouze k přehřátí mozku, úpal se týká celého organismu. Kvůli podobným příčinám a příznakům bývají často zaměňovány nebo dokonce považovány za stejné onemocnění. Někdy mohou navíc zaútočit společně. Jak od sebe úpal a úžeh odlišit a jakou podle toho zvolit první pomoc?

 

Úpal nebo úžeh?

 

Úpal je onemocnění způsobené horkem a nedostatkem čerstvého vzduchu. Může k němu dojít nejen při pobytu na slunci, ale také v přetopených, nevětraných nebo vlhkých místnostech. Vliv má i nedostatečný pitný režim. V důsledku těchto faktorů tělo nezvládá vytvořit dostatek potu pro své ochlazení a dochází k přehřátí organismu.

Úžeh lze definovat jako přehřátí mozku a na rozdíl od úpalu za ním vždy stojí sluneční záření. Postihuje proto osoby po delším pobytu na slunci (zejména v tropických oblastech). Dá se mu předcházet zvýšenou opatrností – nošením pokrývky hlavy, dostatečným příjmem tekutin a vyhýbáním se slunci kolem poledne, kdy je jeho vliv nejsilnější.

Příznaky úpalu a úžehu

K typickým příznakům úpalu i úžehu patří bolest hlavy, nevolnost a někdy také horečka či zvracení.

Úpal mohou doprovázet také tyto příznaky:

  • suchá kůže,
  • svalové křeče,
  • zrychlené dýchání,
  • zmatenost,
  • zimnice,
  • mdloby, nebo dokonce ztráta vědomí.

Úžeh se navíc někdy projevuje příznaky jako:

Příznaky úžehu se někdy mohou objevit až s několikahodinovým zpožděním. Pokud na sobě tedy pozorujete výše uvedené symptomy pár hodin po pobytu na slunci, velmi pravděpodobně se jedná právě o úžeh.

 

Jak dlouho trvá úpal a úžeh

Díky včasné první pomoci při úpalu a úžehu trvají akutní příznaky obvykle jen několik hodin. Při úpalu by měla teplota klesnout pod 37 °C během půlhodiny, odeznít by mělo také zvracení či mdloby. Únava však může přetrvávat i několik dnů. Termoregulační procesy těla se při úžehu obnovují celkově 2–3 dny. Čtyřicetistupňová horečka by však měla odeznít do 12, maximálně do 24 hodin.

TIP: Ačkoli úpal a úžeh lze často zvládnout bez pomoci lékaře, závažnější průběh ohrožuje životní funkce. Zejména při ztrátě vědomí, neustávající horečce, zvracení a v případě úžehu i při tuhnutí šíje proto na nic nečekejte a kontaktujte lékaře či záchrannou službu.

Léčba úpalu a úžehu

„Léčbu mírnějších projevů úpalu a úžehu lze zvládnout díky rychlé první pomoci spočívající zejména v ochlazení organismu a zajištění dostatečného příjmu tekutin (ovšem po malých dávkách, aby nevyvolávaly zvracení). Zejména úpal vyžaduje větší pomoc okolí. Odveďte nemocného na chladné místo a zajistěte mu dostatečný přísun vzduchu otevřením okna a uvolněním oblečení u krku. Pomozte mu do polohy vleže se zdviženýma nohama a zajistěte chlazení těla – nejlépe chladnou koupelí nebo otíráním chladnou vodou. Pokud však teplota neklesá nebo nemocný neustále zvrací či ztrácí vědomí, úpal nepodceňte a vyhledejte ihned lékařskou pomoc,“ upozorňuje Lucie Michalů, vedoucí sestra lékařské služby první pomoci z EUC Kliniky Praha – Šustova.

První pomoc při úžehu

Také při úžehu je potřeba nemocného dostat do chladnějšího prostředí (z dosahu slunečního záření), zajistit přísun tekutin a ochlazení, a to ve formě studených obkladů přikládaných na hlavu.

Z nápojů se hodí zejména čistá voda, černý čaj, iontové či mineralizované nápoje nebo případně rehydratační roztok. Horečku lze mírnit podáním analgetik, spálení od slunce přípravky s obsahem panthenolu a vitaminu E. Nepoleví-li horečka do 24 hodin nebo pokud úžeh doprovází ztráta vědomí či trnutí šíje, je opět potřeba neprodleně kontaktovat lékaře.

 

TIP: Při úpalu pomáhají také vlažné zábaly celého těla, například do mokré osušky nebo prostěradla. Hrozí při nich však podchlazení, a tak je zároveň potřeba kontrolovat tělesnou teplotu nemocného a hned po jejím snížení zábal odstranit.

Úpal a úžeh u dětí

K rizikovým skupinám ohrožovaným úpalem a úžehem patří děti. Důvodem je nedovyvinutá termoregulace těla a nezkušeností daná neschopnost odhadnout vhodnou dobu pro pobyt na slunci. V zápalu hry si děti také často neuvědomí pocit žízně a snadno u nich dojde k dehydrataci. Postup při léčbě je obdobný jako u dospělých. Lékaře vyhledejte v případě, že dítě ztrácí vědomí, je zmatené, odmítá tekutiny nebo se jeho stav do hodiny nezlepší.

Prevence úpalu a úžehu

Předcházet úpalu a úžehu u dětí musí pomoct dospělí. Zejména je potřeba připomínat pitný režim, vybrat oblečení adekvátní teplému počasí (volné, z přírodních materiálů) a dohlédnout, aby měly při pobytu na slunci vhodnou pokrývku hlavy. V čase od 11 do 15 hodin by se pak měly děti (ale i dospělí) přímému slunečnímu záření vyhýbat. Z hlediska rizika úpalu a dalších zdravotních komplikací nesmí dítě nikdy zůstávat samotné zavřené v autě, protože v něm v teplých dnech prudce stoupá teplota, a i pár minut může vést k fatálním následkům.